Ulubiona zupa brokułowa z fetą

Nieczęsto gotuje, to już wszyscy wiedzą ale w wakacje się przykładam. Mam więcej czasu na gotowanie i jedzenie. Buszuję po targowiskach i ogrodach, wyciągam z nich kolorowe i dziwne produkty, mało znane i mało lubiane. Gotuję zdrowo i szybko. Ogólnie, jak to mój syn mawia „u nas obiad trwa od 14.00 do 14.10” . Natomiast kolacja do 23.00, bo często nam się zdarza odgrzewać pyszne zupy z obiadów. Postanowiłam przedstawić jedną z nich. Mój HIT zupa brokułowa z fetą, a w zasadzie krem z brokułów.

Składniki po mojemu:

1 brokuł
1 paczka mrożonych różyczek brokułu
2-3 litry wywaru warzywnego
1 ser feta
2 ząbki czosnku
2 ziemniaki
pół łyżeczki cukru
sól i pieprz
Garnek i blender!

2015-08-27
Najpierw potrzebny jest wywar warzywny. Jedni rozgotowują kostkę warzywną Winiary a inni wolą gotować warzywa, które przydają się później na sałatkę, bo nie potrzebujemy ich do tej zupy. Więc kostkę rozpuszczamy w 2 litrach wrzątku i wrzucamy pokrojone ziemniaki oraz czosnek. Gotujemy pod przykryciem ok. 20 min. Do ziemniaków dodajemy oczyszczony brokuł i gotujemy kolejne 10 minut. Kiedy brokuły będą miękkie, blendujemy wszystko i do smaku przyprawiamy solą i pieprzem. Zupa gotowa!
Jednak aby podać ją w ciekawy sposób, proponuję na głęboki talerz pokroić i ułożyć ser feta oraz kilka różyczek brokułu mrożonego, które wcześniej musimy podgotować na parze lub w wodzie. Mając pod ręką mrożonki nie trzeba kupować dwóch sztuk brokułów. Jednak te różyczki brokułu muszą być twardsze, nie mogą być rozgotowane. Wyłożyć je również na talerz obok fety w dowolnej ilości i nalać zupy, kremu z brokułu. Pycha!
Polecam!
Ostatnio zaktualizowane

Archiwa

Kalendarz

marzec 2023
P W Ś C P S N
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Bądź ze mną na bieżąco na Facebooku

Bądź ze mną na bieżąco na Facebooku!

Obserwuj mój profil na Facebooku!