Warning: Constant MEDIA_TRASH already defined in /usr/home/lwronski/domains/odkrycpiekno.pl/public_html/wp-config.php on line 93 Czas na skórkę pomarańczy | Odkryć piękno - Blog podróżniczy

Czas na skórkę pomarańczy

Czas na skórkę pomarańczy i nie mam tu na myśli cellulitu, tylko przepyszną kandyzowaną skórkę pomarańczy, którą można wykorzystać do ciast i ciasteczek. Proponuję ją przygotowywać samodzielnie bo jest o wiele smaczniejsza niż ta ze sklepów: twarda, sztuczna i wyperfumowana. Nie wspomnę tu, że po każdym zakupionym towarze pozostaje folia, plastikowe pudełko czyli śmieć. A naszą skórkę wkładamy w małe słoiczki i przechowujemy bez problemu w spiżarni lub w lodówce nawet do roku. Kolejną zaletą jest brak bio-odpadu, czyli ZJADAMY CAŁOŚĆ. Nie muszę wyrzucać skórki do kosza.
Zima, czas Świąt Bożego Narodzenia to sezon na pomarańcza, wiec poświęćmy im chwile.

KROK 1
Kupione pomarańcza szorujemy szczoteczką, czyli porządnie myjemy. W momencie kiedy najdzie nas ochota na ten owoc, obieramy go jak zwykle. Jedynie skórkę zamiast wyrzucać, wkładamy do miski lub słoika i zalewamy zimną przegotowaną wodą. Pozostawiamy na 1-2 dni namoczone. Jednorazowo robimy skórkę z 3-5 pomarańczy.
KROK 2
Po 2 dniach skórkę przekładamy do garnka, zalewamy świeżą wodą i podgrzewamy do zagotowania. Następnie odcedzamy i pozostawiamy w durszlaku do wystudzenia.
KROK 3
Wystudzoną skórkę kroimy w kosteczkę. Do garnka należy wsypać pół szklanki cukru i 2 łyżki wody oraz pokrojoną skórkę. Smażymy tak długo, aż odparuje woda i konsystencja zrobi się szklisto-kleista. Na koniec skrapiam sokiem z cytryny. Gotowe.

Można spróbować ale uwaga, by się nie poparzyć. Jeśli uznacie, że jest mało słodka dodać cukru z wodą i chwile dłużej podsmażyć. Podczas smażenia lepiej przypilnować naszą skórkę mieszając dość często, aby nie przywarła do garnka.

Gorącą skórkę wkładamy do niewielkich słoików, najlepiej po dżemach i od razu zakręcamy. GOTOWE!

Większość moich smakołyków robię „na oko”. Nie zawsze tez lubię trzymać się przepisów gotowych. Kombinuję i dopasowuję pod moje kubki smakowe.
Moją skórkę wykorzystuje podczas kolejnych świąt Wielkanocnych. Muffinki i babka cytrynowa z soczystą, słodką i mięciutką skórką pomarańczy jest rewelacyjna! Polecam!

Smażenia skórki nauczyła mnie moja mama. Ona robiła ją zawsze na oko i ja też, ale opracowałam własne proporcje.

Bądź ze mną na bieżąco na Facebooku

Bądź ze mną na bieżąco na Facebooku!

Obserwuj mój profil na Facebooku!