Placki cukiniowe zamiast ziemniaczanych

To kolejny HIT z ostatnich 3 lat. Smażę je już w masowych ilościach i błyskawicznie. Gotowanie to dla mnie udręka, dlatego staram się je polubić i pokochać! Podobno przez żołądek najlepiej! Lubię odkrywać nowe smaki, dlatego czasem kombinuje. Trzymam się nadal najważniejszej mojej zasady, w kuchni przebywać jak najkrócej! Oczywiście smażąc placki można nadrabiać zaległości z pracy, byleby w pobliżu patelni.

Placki cukiniowe przygotowuje się tak samo jak ziemniaczane, tylko ziemniaki zastępujemy cukinią. Duże cukinie spotykam tylko w ogródku mojej siostry, jak borówki i maliny, które możemy wykorzystać do tego obiadu. Natomiast małe cukinie spotkamy latem w każdym markecie.

Przepis po mojemu:

1,5 cukinia
1 jajko
6 łyżek mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
olej do smażenia

Cukinie oczyszczam ze skórki i miąższu wewnątrz, opłukaną kroje na kawałki i mielę blenderem. Resztę składników dokładam do rozdrobnionej cukinii i nadal blenduje. Ciasto gotowe!!! Ciasto nie może być mocno lejące, raczej gumowato – papkowate. Wszystko zależy od ilości cukinii. Prawidłową konsystencję można przygotować metodą prób i błędów, dodając mąki i mieszając. Raczej nie używam proszku do pieczenia.
Podaję na słono lub na słodko.
– z bitą śmietaną i owocami (malinami, borówkami) są pyszne!
– z nutellą, no nie wiem…. Maks jadł!
– z kwaśną śmietaną i rzodkiewkami albo Vegetą, to mój ulubiony sposób!
Pokombinować można!
Smacznego!

IMG_0677

IMG_0690

IMG_0700

IMG_0703

IMG_0712

Archiwa

Kalendarz

Czerwiec 2021
P W Ś C P S N
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Bądź ze mną na bieżąco na Facebooku

[instagram-feed]

Bądź ze mną na bieżąco na Facebooku!

Obserwuj mój profil na Facebooku!